
Najlepsze włoskie risotto
Risotto jest jednym z kulinarnych symboli północnych Włoch, takich jak pizza i spaghetti. To danie pojawiło się przypadkowo, z powodu kucharza, który gotował zupę ryżową, ale zapomniał o tym, a cały bulion wyparował. Następnie kucharz znalazł pyszny ryż w rondlu, podobny do delikatnej śmietany, z kawałkami warzyw i mięsa.
Ogólne cechy
Pierwsze przepisy włoskiego risotto pojawiły się w XVI wieku, a teraz istnieje około tysiąca sposobów na przygotowanie tego dania. Wszystkie są gotowane według jednego schematu: ryż smażony jest w oleju z cebulą, zalany bulionem lub wodą, duszony, a następnie dodaje się do niego warzywa, owoce, grzyby, mięso lub owoce morza. Czasami w celu uzyskania kremowej konsystencji pod koniec gotowania do naczynia dodaje się tarty ser zmieszany z masłem. Nie trzeba jechać do Włoch, aby spróbować włoskich potraw, można kupić je w sklepach internetowych.
Włoskie gospodynie domowe gotują risotto w ciągu maksymalnie 20 minut, ale z wyprzedzeniem przygotowują wszystkie produkty do dania, takie jak rosół. Risotto można gotować w bulionie rybnym, wołowym i warzywnym, ale w klasycznych przepisach risotto stosuje się bulion z kurczaka gotowany w dobrej wodzie z warzywami i przyprawami. Smak kurczaka idealnie łączy się z ryżem!
Lepiej gotować kurczaka w dobrze oczyszczonej wodzie pitnej z dodatkiem marchewki, cebuli, selera, korzenia pietruszki, strąków zielonego groszku, porów, jałowca, białego lub czarnego pieprzu. I oczywiście nie zapomnij o bukiecie garni, który zawiera trzy niezbędne składniki – pietruszkę, tymianek i liść laurowy, rozcieńczone estragonem, bazylią, rozmarynem, tymiankiem i pikantnym. Przyprawy te można dodawać w postaci suszonej i świeżej, a bulion lepiej posolić solą morską – jest smaczniejszy i zdrowszy.
Jaki ryż będzie właściwy?
Na świecie istnieje kilkaset odmian ryżu, ale tylko trzy odmiany są przeznaczone do risotto – arborio, carnaroli i nialo vialone. Te średnioziarniste odmiany skrobi mają unikalną cechę – obejmują dwa rodzaje skrobi. Skrobia znajdująca się na powierzchni szybko staje się miękka, dzięki czemu ziarna podczas gotowania uzyskują kremową konsystencję na zewnątrz. Skrobia wypełniająca rdzeń ziarna zachowuje swoją twardość nawet po długim gotowaniu, więc ryż jest miękki na zewnątrz i gęsty w środku. To jest jego najważniejsza zaleta. W żadnym wypadku nie należy myć ryżu przed włożeniem go do wody, w przeciwnym razie warstwa powierzchniowa zostanie złamana i zamiast risotto dostaniesz owsiankę ryżową. Wybierając ryż w sklepie, możesz bezpiecznie kupić paczkę o nazwie „Ryż na risotto”. Klasyczny ser do risotto to twardy granulowany parmezan lub grana padano; wino musi być białe i wytrawne. Zaleca się stosowanie wyłącznie masła, ponieważ risotto jest daniem z północnych regionów Włoch, a oliwki rosną na południu, jednak w nowoczesnych przepisach dozwolone jest połączenie masła i oliwy z oliwek. Naturalnie olej powinien mieć zawartość tłuszczu 82,5%.
Wszystkie produkty do risotto powinny być najwyższej jakości, więc nie należy używać wina do bulionu tylko dlatego, że okazało się, że jest zbyt kwaśne, ani nie dodawać suszonego sera do ryżu. Kolejną cechą tego dania jest jego wszechstronność, ponieważ w każdym włoskim regionie gotują na swój sposób, więc istnieje wiele przepisów na temat gotowania risotto. Zamiast wytrawnego białego wina śmiało dodaj wino deserowe lub musujące, zamień klasyczny twardy ser na miękkie sery lub odmiany na pleśń i użyj kremowych serów, śmietany lub oliwy z oliwek jako zamiennika masła.
Oryginalne smaczne risotto kupisz na advancedfood.pl, w ofercie sklepu znajdziesz risotto z krewetkami, borowikami, bekonem, serem oraz innymi dodatkami. Risotto dostępne na advancedfood.pl wyprodukowano z najlepszego ryżu do risotto – czyli ryżu carnaroli.