
Jak zgubić brzuch piwny
Aby zgubić brzuch piwny, będziemy musieli pracować na dwóch frontach: przywrócić produkcję testosteronu i zmniejszyć spożycie kalorii.
Dlaczego pojawia się brzuch piwny?
Brzuch piwny jest typowy dla mężczyzn ze względu na szczególne nagromadzenie tłuszczu w ciele: ich rezerwy tłuszczu są gromadzone głównie w okolicy talii. Ponadto alkohol zmienia męskie tło hormonalne, co również przyczynia się do gromadzenia tłuszczu. Piwo zawiera od 43 do 45 kilokalorii na 100 gramów napoju. Jeśli zastanowisz się, ile piwa jego lojalni fani są w stanie wypić wieczorem, otrzymujemy przerażające liczby. Jedna butelka piwa zawiera około 215 kalorii, jeden litr – 430 i dwa litry – 860. Jest to około jednej trzeciej dziennego spożycia kalorii dla młodego mężczyzny, który prowadzi siedzący tryb życia lub umiarkowanie aktywny tryb życia. Dodaj do tego zwykłe jedzenie w ciągu dnia i przekąskę do piwa, które często jest dość wysokokaloryczne, a otrzymasz ogromny nadmiar kalorii.
Alkohol etylowy zawiera około siedmiu kilokalorii na gram. Ponieważ alkohol jest toksyczny dla organizmu, organizm stara się przede wszystkim przetwarzać te kalorie, a węglowodany i tłuszcze dostarczane z alkoholem są przechowywane w postaci zapasów tłuszczu. Dopóki ciało nie przetworzy tych „pustych” kalorii, reszta będzie przechowywana jako tłuszcz. Dodatkowo codzienne spożywanie piwa przez sześć tygodni obniża poziom testosteronu u mężczyzn o 11,7%.
Jak pozbyć się piwnego brzucha?
1. Ogranicz spożycie alkoholu do minimum
Przede wszystkim należy wyeliminować przyczynę – zmniejszyć ilość spożywanego piwa i innego alkoholu, aby nie hamować produkcji testosteronu, nie zakłócać utraty masy ciała i masy mięśniowej. Jednak sama rezygnacja z alkoholu nie przyniesie szybkich rezultatów. Aby szybciej schudnąć, musisz stworzyć deficyt kalorii.
2. Stwórz deficyt kalorii
Niedobór kalorii występuje wtedy, gdy wydajesz więcej, niż konsumujesz. Oblicz swoje spożycie kalorii i staraj się trzymać tej wartości. Najprawdopodobniej szybko się zmęczysz, więc spróbuj zapamiętać zawartość kalorii w jedzeniu, które najczęściej jesz. Dzięki temu możesz obliczyć zawartość kalorii w menu i spełnić normę. Pamiętaj o prostych zasadach:
- Słodki i tłusty to dużo kalorii, lepiej nie jeść go wcale, lub tylko sporadycznie,
- Warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, mają niewiele kalorii, wiele witamin i błonnika. Możesz jeść tyle, ile chcesz,
- Owoce nie zawierają wielu kalorii. Im słodszy owoc, tym ma więcej kalorii. Wybierz niesłodzone owoce,
- Mięso o niskiej zawartości tłuszczu to wołowina, kurczak, indyk, królik,
- Kasze są wysokokaloryczne, ale zawierają dużo witaminy E, błonnika i innych składników odżywczych. Możesz jeść, ale z dbałością o zawartość kalorii,
- Lepiej jest wykluczyć chleb i wszystkie produkty mączne. Jeśli nie możesz sobie odmówić, jedz chleb żytni, a nie pszeniczny: ma mniej kalorii,
- Produkty mleczne są bogate w białko i wapń. Ich kaloryczność zależy od zawartości tłuszczu, cukru i dodatków. Paczka twarogu jest dobra; picie twarogu ze śmietaną jest złe,
- Aby nie musieć znacznie zmniejszać diety, a także, aby przyspieszyć metabolizm, spalanie tłuszczu i wzrost mięśni, pamiętaj o uzupełnieniu diety treningami.